Vložil MartinII, 18. Duben 2012 - 11:10

Jako člen společenství byste měla vědět, že Společenství právnické osoby se řídí stanovami (vzorové či vlastní přijaté většinou na tzv. ustavujícím shromáždění, uložené v rejstříku na obchodním soudu) a dále ZoVB, viz zde po zadání v Hledat či na internetu.

Výbor se řídí dále tím, co mu jako pravomoce předalo společenství na svém shromáždění (viz vaše zápisy a usnesení). Viz vzorové stanovy:

"Čl. VIII – Výbor

(1) Výbor je výkonným orgánem společenství. … rozhoduje ve věcech spojených se správou domu s výjimkou těch věcí, které jsou podle zákona o vlastnictví bytů a těchto stanov ve výlučné působnosti shromáždění, anebo si je shromáždění k rozhodnutí vyhradilo".

Pokud jde o popelnice, mají obce vyhlášku, jak se za ně platí (např. chataři i když na chatě nejsou). Těžko se můžete odhlásit z placení popelnic, když jste měsíc mimo byt. To by v létě musel výbor odhlásit 1 ks popelnice. Zjistěte si, zda máte popelnic správný počet, možná máte zbytečně navíc. Existuje norma na osobu a týden, vynásobte počtem osob domu a spočtěte vaše nádoby x počet odvozů týdně. O platbě za popelnice je zde také diskuse.

Spíše mne zaráží, že vám nevadí že zbytečně platíte za byt do tzv. fondu oprav. To jsou vyšší částky než popelnice. Raději byt obydlete.

Také bojujte za bytové poměrné vodoměry. I kdyby v bytě někdo u vás byl, tak třeba byste platili dle osob za ty, kteří vodou plýtvají či jim protéká záchod. Také tím můžete zjistit (rozdílem mezi bytovými a domovním vodoměrem), že máte nepřesný domovní fakturační. To se také stává.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.