Vložil lake, 12. Duben 2012 - 9:14

Pane Pavlisto, pokud nerozumíte paragrafu zákona, na který jsem odkázal, nechte si jej vysvětlit právníkem. Samozřejmě že vlastník se podílí na všech myslitelných nákladech a výnosech spojených s vlastnictvím věci. To tam nemusí být výslovně uvedeno. Plzne to ostatně přímo z Listiny základních práv a svobod.

Odkaz na čl. VII odst. 3 vzorových stanov se nijak netýká diskutované problematiky. Musíte vědět a rozlišovat co je „zisk z hospodaření právnické osoby“. Zeptejte se účetní. Je to rozdíl mezi výnosy a náklady. Zisk by SVJ muselo uvést v daňovém přiznání a zdanit, teprve pak by mohlo rozhodovat že jej rozdělí. (Došlo by tím ovšem ke dvojímu zdanění, takže takový postup nelze doporučit.)

Sám jste ale napsal, že příjem z pronájmu zdaňují jednotliví vlastníci jednotek. Podle Vašeho popisu SVJ jako pronajímatel pouze zajišťuje pronájem společné části domu jako službu vlastníkům jednotek a žádný zisk z toho nemá, stejně tak, jako nemá zisk z poskytování vody, tepla a teplé vody. Společenství pouze přeúčtovává. Takže o žádném rozdělení „zisku“ z pronájmu se ve vašem SVJ ani nemůže hlasovat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.