Vložil lake, 1. Červenec 2012 - 8:16

Někteří diskutující jsou nesmírně překvapeni, že nový ObčZ neukládá vlastníkovi jednotky platit zálohy na správu. Tvrdí se, že hospodaření SVJ by se bez záloh stalo nemožným.

Není to pravda. Podívejme se do světa, jak už desítky let fungují kondominia (Condominium Associations).

  • „One of the requirements of condominium ownership is the payment of a monthly condo fee, which covers general repairs and maintenance to the common areas of the complex as well as (hopefully) build up a cash reserve for future needs. In general, all exterior maintenance and repairs are the responsibility of the condominium association, although you will be charged for them, either through your association dues or a special assessment (a one time charge assessed to all owners for, as an example, a new roof).“
  • „Jedním z požadavků bytového spoluvlastnictví je platba měsíčního spoluvlastnického příspěvku, který pokrývá náklady na všeobecné opravy a údržbu společných částí domu a také (v lepším případě) vytváří platební rezervu pro pozdější potřeby. Obecně platí, že za veškerou vnější údržbu a opravy odpovídá společenství vlastníků, nicméně budete je platit buď v rámci vašich povinných úhrad, nebo na základě zvláštního rozhodnutí společenství (jednorázová úhrada předepsaná všem vlastníkům, jako např. na novou střechu).“

Zálohy vybírané od vlastníků jednotek tedy neexistují. Platí se pravidelné příspěvky nebo jednorázové příspěvky. Rezervu tvoří Condominium Association přímo ve svém účetnictví. (Pokud je vytvářena, doporučená výše činí kolem 10% příspěvků). Podrobněji o problematice „condominium fees“ viz např. http://condopundit.com/…-condo-fees/.

Nový Občanský zákoník pouze navazuje na tyto ve světě běžné postupy. Není třeba zmatkovat a volat, že bez záloh nelze spravovat dům.

Závažným problémem typickým pro ČR je, že příspěvky (na rozdíl od současných záloh) podléhají zdanění jako příjem právnické osoby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.