Vložil Monkyn (bez ověření), 15. Říjen 2012 - 19:18

Dobrý den,

při čtení této diskuse jsem se bavila tak do půlky, pak už mi to přišlo dost smutné. Nicméně: jsem účetní jednoho SVJ a dostala jsem za úkol spočítat úroky z prodlení pro „neplatiče“, kteří platí nepravidelně, dluží 5–6 předepsaných plateb (včetně záloh na služby, plateb do fondu oprav, na správu domu, zkrátka celý předpis), občas pošlou 2 platby a nereagují na jakékoliv upomínky ať už hozené do schránky zaslané emailem nebo doporučeně poštou.
A ano, v roce 2010 jim vznikl dluh vůči teplárnám ve výši přes 200000,– Kč díky tomu, že na to zkrátka neměli. Takže to není fikce, je to nové společenství a zálohy na služby měli nastavené minimálně. Přesto, kdyby všichni platili předpisy záloh a plateb na správu domu řádně a včas, splátkový kalendář na 200 tis. by nevznikl a šlo by to vyřešit elegantněji.
Takže se znovu ptám: je právní nárok na úroky z prodlení u neplatičů SVJ bytových jednotek? A z čeho: z předpisu na Evidenčním listu s vyjmutím záloh, nebo z celé částky? A od kdy? Od prvního dne po splatnosti (upravené stanovami), nebo po nezaplacení 2 měsíců? Je někdo schopen „normálně“ odpovědět bez slovíčkaření a egoistické přestřelky „co jste tím myslel“? Předem díky za konstruktivní odpověď.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.