Vložil NeznáIek˙ (bez ověření), 19. Duben 2012 - 2:40

Pane Toma,

  • není nad to pokud rádce dává rady použitelné v praxi
  • vezmu příklad: studená voda (STO)
    • míním, že §13/7 ZoVB ukládá vlastníkovi obecnou povinnost ručení za závazky SVJ. Závazkem tj. správou domu je nepochybně i zajištění dodávky požadovaných služeb jako je dodávka STO,TUV,TEP,úklidu apod. Spotřeba STO je tedy nepochybně službou ve vztahu SVJ-vlastník ale stejně tak je závazkem ve vztahu dodavatel-SVJ.
    • Pro stanovení výše záloh pro krytí nákladů dle §15/2 tedy podstatné zda jsou určeny na „krytí předpokládaných nákladů“ – a není oprávněný důvod vylučovat z této částky i závazky např za dodávku STO ve vztahu dodavatel-SVJ.
    • Rozdělení plateb na 2-hromádky je tedy jen optický klam a mám za to že v částce za m2 lze vybrat i tu částku potřebnou na zaplacení služeb
    • tolik asi k tvrzení že zákon nepředepisuje „zálohy na služby“ – nepředepisuje, protože nemusí. Dodaná služba je sice závazkem vlastník-SVJ ale pakliže nelze tento závazek odběratel-SVJ vyrovnat v důsledku neplacení záloh a to pravidelných nebo vlivem dlužníků, pak ji zaplatí všichni spoluvlastníci vlivem §13/7. Na toto si ostatně futrují položku „REZERVA na dluhy“.

  • neplacení usnesené částky záloh dle §15/2 je tedy dle mého názoru porušením zákona i bez vyúčtování (čímž netvrdím že povinnost vyúčtování zaniká nebo že se služby budou platit jinak než podle konkrétní spotřeby) protože zvyšuje závazek ostatních spoluvlastníků jistit závadné jednání vyšším výběrem.

Neználek

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.