Vložil lake, 30. Březen 2012 - 7:35

• Krupp napsal: „Kdysi jste zde uváděl, že zaplacené zálohy jsou majetkem vlastníka. A to dokonce v případě prodeje bytu jsou toho původního vlastníka, ač se nevyúčtovávají. Jsem rád, že jste od tohoto nesmyslu nyní ustoupil. “

Pane Kruppe, nesmysly zde píšete Vy. Nerozumíte zřejmě napsanému textu a tak volně překrucujete. Vaše vlastní výmysly nemají s mými texty nic společného.

Zaplacená záloha je nepochybně příjmem SVJ – právnické osoby. Vlastníkovi jednotky vzniká zároveň pohledávka vůči SVJ ve stejné výši. Viz § 15 odst. 4 ZoVB. Jde o dva synallagmatické (vzájemně podmíněné) vztahy, o kterých se účtuje odděleně. To je ovšem zcela jiný případ než Vaše nesmyslné tvrzení „zálohy jsou majetkem vlastníka“.

Tvrdil jsem vždy a tvrdím, že tato pohledávka vůči SVJ se zcizením jednotky nijak nemění. Není však zpravidla mezi bývalým vlastníkem a SVJ vypořádána, protože tomu brání kogentní ustanovení § 15 odst. 4 ZoVB. Zůstatek této pohledávky však vypořádán bude (jako každá jiná záloha) ve speciálních případech, o kterých se zákon přímo nezmiňuje, avšak vyplývají z ObčZ.

• Krupp napsal: „Nakonec tak jako tak [zálohy] na nového vlastníka přejdou.“
To je jen Vaše další nesprávné tvrzení, v rozporu s ústavou i s judikaturou. Tyto pohledávky ani závazky nepřecházejí na nabyvatele jednotky. Viz rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 242/2009, ze dne 8.12.2010. Čtěte http://www.portalsvj.cz/…edni-vystrel .

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.