Vložil lake, 29. Březen 2012 - 21:50

Dita napsala: „… zastavujete platby záloh zcela (až do obdržení předpisu v zákonné výši, pak platby dorovnáte), nebo platby snížíte na výši skutečných nákladů, která je Vám známa?“

Zálohy na správu domu je vlastník jednotky povinen hradit po rozhodnutí shromáždění o zálohách a po sdělení výše zálohy výborem nebo pověřeným vlastníkem (§ 15 odst. 2 ZoVB). Je-li předpis zálohy absolutně neplatný (např. z důvodu který jsem uvedl dříve), pak povinnost hradit zálohy vlastníkovi jednotky vůbec nevznikla. Není tedy povinen hradit nic. Samozřejmě může z dobré vůle posílat zálohu, jejíž výši si stanoví sám.

Od absolutní neplatnosti je třeba odlišit případ, kdy VJ obdrží předpis záloh, požádá o prokázání, že jde o částku ve výši, kterou bude nutné vynaložit, avšak informace jsou mu odepřeny. Je tedy v postavení, kdy netuší, zda předpis je či není ve správné výši a jeho pozice v případném soudním sporu je nejistá. V takové situaci bych radil skládat stanovenou zálohu do úschovy s tím, že ji pro SVJ uvolníte teprve až Vám doloží oprávněnost a správnost stanovených záloh.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.