Vložil mirek_2 (bez ověření), 26. Březen 2012 - 11:33

Podle mého soukromého názoru to tak špatné mít nemůžete, aby jste z toho musela být ‚bezradná‘. Osobně se domnívám, že vámi popisovaná praxe vašeho SVJ odpovídá stavu, kdy jako výdaje na zajištění‚služeb spojených s užíváním jednotek‘ – viz ZoVB-§9(a)/1 účtujete pouze dodávku studené vody. Vše ostatní je účtováné jako výdaje na správu ( § 15 zák. o vlastnictví bytů…) a v tomto případě platí: „Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§8 odst. 2)“. Podle vašeho sdělení to takto dlouhodobě akceptovali všichni vlastníci a v souladu se zák. se tyto prostředky převedou do následujícího období, tak jak uvádíte.
V klidu si ještě jednou zkontrolujte vaše dokumenty (skládání záloh pro budoucí opravy, resp.tech.zhod­nocení) a pokud dojdete k názoru, že by některé připouštěly odchylný výklad, zformulujte si pro nejbluzší shromáždění jednoduché úsnesení , kterým jednou větou jednoznačně potvrdíte stávající stav, že jako služby se podle §9(a) a §11(4) účtuje pouze dodávka studené vody do jednotek a všechny ostatní výdaje jsou náklady na správu. Pokud nebude jiná dohoda všech jste nejen oprávněni, ale především povinni účtovat příspěvky na správu podle vlastnických podílů….
V roce 2014 vstoupí v platnost nový obč.zákoník a ve hře jsou i další právní předpisy pro oblast bydlení ( prováděcí právní předpis k obč.zák., zákon…. „kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě“). Nemá proto asi valný smysl si s tím v současné době dál lámat hlavu. Upravovat a upřesňovat se bude zřejmě víc věcí a předbíhat by bylo asi zbytečné. mirek2

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.