Vložil Lukas W (bez ověření), 23. Září 2022 - 21:12

Dobrý den,

Obracím se na vás s žádosti o prosbu. Řeším opačný případ já jsem ten kdo chce vyřezat otvor v nosném panelu (otvor 80×200cm mezi kuchyní a obývákem) Statický posudek a veškerou dokumentaci mám vypracovanou případné provedení otvoru jsem poptával u specializova­né firmy.

Nicméně mě zajímá máme v domě SVJ. Co to obnáší? Vím, že musím jít na stavební úřad a žádat o povolení. Na stavebním úřadě jsem byl, ale připadá mi, že nevědí jak to řešit. Chtěli po mě abych zjistil kdo jsou moji nejbližší sousedé tj. Dva byty sousedící na podlaží a byt nad. Dále chtěli podpis předsedkyně SVJ, že je se záměrem seznámena. Ta mi odmítla podepsat s tím ze stanovy domu zakazují jakékoliv zásahy do nosného panelu (i drážky na elektro jsou zakázány). Stanovy domu přece nejsou nadřazeny stavebnímu zákonu, pokud stavební zákon říká 75% souhlas vlastníků, mohou to stanovy negovat)

Dnes jsem se dozvěděl, že v domě jsou 3 byty které otvor mají. Proto jsem šel za předsedkyni s dotazem, jak je to možné a že bych chtěl vidět patřičnou dokumentaci. Tu samozřejmě nemá, odvolává se ze bývalé bytové družstvo jim nic nepředalo. Navíc mi tvrdila, že o otvorech nic neví (v domě bydlí delší dobu, než před jakou vznikly otvory) Tak jsem se ptal zvonu, to jste s tím nemusela souhlasit nikdo vás neinformoval? Nikdo nesbíral souhlasné podpisy.

Dle mých informací je potřeba aby souhlasilo 75% vlastníků, nebo to je jinak?

Mohlo bývalé bytové družstvo před vznikem SVJ udělit souhlas bez vědomí družstevníků? Ale i tak by k otvoru bylo potřeba stavební povolení, ne? Nebo v případě družstva není potřeba?

Nevím jak situaci řešit, budu rád za každou radu. Nejde brát již vzniklé otvory jako jakýsi precedent?

Upřímně mě štve, že evidentně jsem jediný, kdo vyřezání otvoru řeší oficiální cestou s veškerou potřebnou dokumentací a nakonec budu jediný blb co bude mít smůlu….

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.