Vložil lake, 11. Březen 2012 - 14:01

Zřejmá chyba Prohlášení je na str. 40 v odstavci 8 písm. (f) "spotřeba vody, stočné v bytech".
Vůbec se nejedná o náklad na správu domu, nýbrž o poskytování služby spojené s užíváním jednotek. Tato činnost se ani v nejmenším netýká společných částí domu a spadá proto pod § 11 odst. 4 (rozúčtování služeb), nikoliv pod náklady správy domu (§ 15). Podle toho se o ní rozhoduje a složené zálohy se samozřejmě vypořádají jednou ročně i s bývalým vlastníkem jednotky.
-------------------------------------------------------------------------
U několika položek správy domu máte v Prohlášení uvedeno, že se hradí "poměrně na každou jednotku", popřípadě "poměrně na jednotku".

Je třeba vyjít ze znění ZoVB, který stanoví, že úhrada nákladů na jednotku skutečně probíhá poměrně, konkrétně "poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu". Nic jiného nelze z vašich stanov odvodit. Pokud by se snad mělo hradit nikoliv poměrně, nýbrž paušálem na jednotku, muselo by to ve stanovách být výslovně zmíněno.

Podotýkám, že k takové odchylce od znění zákona je nutná dohoda všech vlastníků jednotek (§ 15 odst. 1 ZoVB). Navíc nemá-li tato dohoda písemnou podobu, vzniká těm, kteří hradí na nákladech správy méně, povinnost přijaté částky uvést v daňovém přiznání a zdanit jako svůj příjem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.