Vložil lake, 2. Březen 2012 - 3:49

Zda vlastník jednotky je povinen hradit náklady na úklid společných prostor:
Píšete, že úklid společných prostor domu zajišťuje SVJ a jde o službu. Skutečnost, že SVJ poskytuje tuto službu, máte mít uvedenu ve stanovách nebo v usnesení shromáždění. Způsob rozúčtování služby máte mít v SVJ schválen podle § 11 odst. 4 ZoVB. Podle toho postupujte.

  • Pokud SVJ tuto službu neposkytuje, pak úklid svépomocí je pouze dobrovolný. V tom případě SVJ nemůže nutit vlastníka, aby na tuto činnost přispíval nebo ji pravidelně prováděl. Nebydlí-li v bytě, nechodí po chodbách a nejspíše je ani nezašpiní, že ano.
  • Pokud SVJ tuto službu poskytuje, pak vlastník jednotky není povinen vykonávat ji jako nucenou práci. Je pouze povinen hradit náklady na službu v souladu se schválenými pravidly rozúčtování.

Zda vlastník bytu je povinen hradit náklady na údržbu zahrady:
Píšete, že sekání trávy je rovněž službou. V první řadě je potřeba, abyste uvedl právní režim vlastnictví zahrady, tedy zda pozemek
(1) je ve spoluvlastnictví více osob podle ObčZ, nebo
(2) je společným příslušenstvím domu, zapsaným v Prohlášení, nebo
(3) je ve vlastnictví SVJ – právnické osoby.
Pouze v případě (2) je SVJ ze zákona způsobilé zabývat se údržbou zahrady jako službou spojenou s užíváním jednotek. A opět platí nutnost mít to schváleno.

V mnoha SVJ se cosi domnívají, ale když dojde na soudní projednávání, zjistí se, že daná „služba“ nikdy nebyla společenstvím schválena a vlastník jednotky ji tedy není povinen odebírat ani hradit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.