Vložil lake, 28. Únor 2012 - 6:42

Pane Ondřeji,
nejsou-li kalorimetry či indikátory u všech konečných spotřebitelů v odběrním místě, nelze hradit náklady jinak než podle započitatelných podlahových ploch místností, viz § 4 odst. 5 vyhlášky. Způsob výpočtu ZPP je poněkud složitý a je podrobně popsán v příloze vyhlášky.

Samozřejmě jste oprávněn reklamovat vyúčtování, neboť neobsahuje předepsané náležitosti podle § 7 vyhlášky (rozpor se zákonem). Pak, až bude dodáno vyúčtování bezchybné a srozumitelné, můžete opět reklamovat - tentokrát pro nepřezkoumatelnost, neboť neexistují pravidla podle nichž se postupovalo. Až tato pravidla dostanete, reklamujte nesprávný postup rozúčtování v rozporu s vyhláškou. Počítejte s tím, že pak bude placení za vytápění přepočteno podle § 4 odst. 5 vyhlášky. Měl byste tedy před reklamací mít zjištěno, zda případným odmítnutím současného (zjevně nesprávného) způsobu rozúčtování nakonec vyděláte nebo proděláte. To je to, oč tu běží ...

Dovedu si představit rozúčtování v souladu s vyhláškou a zároveň obdobné tomu, který jste popsal:
Náklady na vytápění se rozúčtují podle ZPP (tedy podle m2). Navíc si vlastníci jednotek s funkčními kalorimetry rozúčtují dodatečně pouze mezi sebou souhrnný podíl nákladů těchto jednotek podle náměrů svých kalorimetrů (což bude pouze jejich vzájemná dohoda již nad rámec rozúčtování provedeného společenstvím). Kalorimetry budou tedy použity neoficiálně jako poměrové měřidlo a nemusí být osazeny ve všech jednotkách; nemusí být ani metrologicky ověřeny.
Takové rozúčtování je zcela v souladu s vyhláškou a nelze proti němu ničeho namítat.

• Nedoporučuji, abyste se snažil "zprovoznit váš kalorimetr", jak Vám zde bylo raděno, pokud nemáte zjištěno kdo je jeho vlastníkem.
• Nedoporučuji brát vážně amatérské rady typu "obraťte se na soud". Soud by žalobu zamítl pro předčasnost, nebo rovnou odmítl pro nedostatek aktivní legitimace žalobce (§ 11 odst. 3 ZoVB).

Máte dostatečné páky: nehraďte doplatek při nepřezkoumatelném nebo nesprávném vyúčtování. Nehraďte zálohy (skládat je do notářské úschovy) při neexistenci pravidel rozúčtování služby, nebo jsou-li tato pravidla v rozporu s celostátně platným předpisem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.