Vložil Ivo z Brno (bez ověření), 5. Říjen 2014 - 19:52

V rámci našeho SVJ budeme prodávat společně vlastněné nemovitosti (byty v domě) a dostaneme každý vcelku slušný obnos peněz. Dům máme po rekonstrukci a u banky úvěr (také docela slušné vysoký). Když se většina vlastníků rozhodne pro jednorázovou – celkovou nebo částečnou – splátku úvěru, každému ještě cca 2/3 z utržených peněz za byty zůstane. Já osobně jsem pro to, abychom celý úvěr splatili, a to z těchto důvodů:

  1. Nehrozí pak riziko, že za neplatiče budou úvěr splácet ostatní
  2. Poníží se platba za m2, která je nyní 28 Kč/m2 a 21 Kč z toho tvoří úvěr, bytům stoupne tržní hodnota, resp. budou v případě potřeby lépe prodejné
  3. Úvěr SVJ je nevýhodný v tom, že nikdo z vlastníků nemá nárok na odpočet úroků z daní. Při srovnání například se stavebním spořením na jednotlivce je to výrazný rozdíl

Technicky to lze provést například tak, že jedni vlastníci mohou splatit úvěr za ostatní a nechávat si částku vracet v rámci měsíčních zápočtů. Když to bude dobře spočítané a naformulované a takto to odsouhlasí shomáždění, pochybuji, že by to případný soud pokládal za špatné řešení.

A ještě upřesnění, proč se úvěru na SVJ chceme zbavit – opravdu nám tento produkt přijde jako rizikový. SVJ jako takové nic nevlastní a přitom je zadlužené, tzn. doplatit na to můžou jen ti, co řádně platí a na případného neplatiče nemají zádný bič. Resp. se s rychlostí našich soudů těžko něčeho dovolají.

Pokud máte k našemu řešení nějaký podnět, sem s ním, budu rád za názory ostatních.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.