Vložil FrantaF, 20. Únor 2012 - 10:11

Prošel jsem toto vlákno a nejsem si jist, zda byl dotaz zodpovězen a bylo řečeno vše podstatné. Dovolím si proto poznamenat pouze něco k úplnosti závazku, souvisícího s úvěrem a úsporám z předčasné splátky. Mám dojem, že v tom nebyla informace jasná. Předpokládám, že jde o společný úvěr pro všechny vlastníky.

Pokud skupina splatí svůj podíl na částce úvěru do společné zálohy (včetně úroků a snížení o částku, kterou dosud uhradila), nedojde k žádným úsporám ani na straně skupiny, ani na straně ostatních. Změní se pouze to, že skupina uhradí celý svůj závazek najednou a SVJ získá volné peníze.

Pokud se volné peníze (v tomto případě peníze uvedené skupiny) použijí jako předčasná splátka úvěru, teprve pak vznikne úspora snížením celkového úroku. Současně vznikne také náklad na sankci, kterou banka obvykle požaduje, pokud nebyla mimořádná splátka uvedena ve smlouvě. Tato úspora snížená o sankci je přínosem, který přinesl předčasný vklad skupiny. SVJ může úsporu skupině rozdělit (stále podle podílů). Všechny zmíněné částky se dají přesně stanovit, takže lze doložit, že nedošlo k postižení žádného vlastníka. Tedy k porušení zákona. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.