Vložil lake, 18. Únor 2012 - 11:13

Pane anonne, svůj subjektivní názor jste nijak nepodložil, což je u Vás časté. Pokud tvrdíte, že k úvěru je nutný souhlas 100% vlastníků jednotek, pak by to nepochybně platilo pro jakýkoliv úvěr, který si bere SVJ. ZoVB říká něco jiného nežli tvrdíte Vy.

(1) Povinností vlastníka jednotky je podílet se na nákladech správy domu podle svého spoluvlastnického podílu (§ 15 odst. 1 ZoVB). ZoVB však nijak neupravuje podrobnosti ohledně termínů splnění této povinnosti. A už vůbec nelze ze ZoVB odvodit, žte vlastník jednotky by se měl podílet na vícenákladech způsobených těmi, kdo tuto základní povinnost vlastníka nesplnili.

(2) Svou povinnost podílet se na hrazení nákladů správy domu může vlastník jednotky splnit jednorázovým převodem celé alikvotní částky na účet SVJ (např. ve formě zúčtovatelné zálohy před sjednáním bankovního úvěru). Takový postup nezakazuje žádný právní předpis. Tím jsou veškeré závazky vlastníka jednotky vůči SVJ splněny. Pokud by věřitel (SVJ) celé plnění nepřijal, následky ponese sám a nemůže se na dlužníkovi ničeho navíc domáhat. K tomu viz Občanský zákoník:

ObčZ § 520 „K prodlení dlužníka nedojde, jestliže věřitel včas a řádně nabídnuté plnění od něho nepřijme nebo mu neposkytne součinnost potřebnou ke splnění dluhu. “

ObčZ § 522 „Věřitel je v prodlení, jestliže nepřijal řádně nabídnuté plnění nebo neposkytl v době plnění součinnost potřebnou ke splnění dluhu.“

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.