Vložil lake, 17. Únor 2012 - 4:52

Jste nájemcem bytu, který vlastní družstvo. Nemůžete tedy ovlivnit nakládání s domem přímo. Uplatňujte své námitky a návrhy vůči Vašemu družstvu způsobem, který je popsán ve stanovách družstva (nejspíše prostřednicvím členské schůze družstva). Hledejte spojence mezi vlastníky bytů bez balkonů.

Jisto je, že změna balkonů za lodžie je též změnou vzhledu domu, s níž musí vyslovit souhlas všichni vlastníci jednotek v domě (§ 13 odst. 3 ZoVB). Kterýkoliv vlastník jednotky může tuto námitku úspěšně uplatnit vůči stavebnímu úřadu, nebo přímo proti stavebníkovi. Může zablokovat tuto část vaší „revitalizace“ až do vyřešení způsobu finančního přispívání na stavbu lodžií.

Rovněž platí, že stavba lodžií spojených se zemí pevným základem je přístavbou ve smyslu stavebního práva. Jedná se o vytvoření nové věci, která není uvedena v Prohlášení. Je vyloučeno bez souhlasu spoluvlastníků vytvořit novou věc, která by byla v jejich vlastnictví (rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 1470/2002, ze dne 30.6.2003). Tuto skutečnost může nesouhlasící vlastník jednotky využít k dohodě o způsobu financování této přístavby (obdoba smlouvy o výstavbě podle § 17 odst. 3 ZoVB, nebo dohoda o jiném způsobu přispívání podle § 15 odst. 1 ZoVB). Obsah dohody by byl např. ten, že alikvotní část úvěru, která se týká přístavby lodžií, budou splácet pouze vlastníci bytů z nichž je na lodžie přístup.

Vám jako nájemci to nemůže snížit nájemné, neboť družstvo – jako vlastník bytů s lodžiemi – bude splácet také; ale pro členy SVJ může tato informace být užitečná.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.