Vložil Josef Soukup, 28. Červenec 2014 - 19:34

Nejsem ani právník, ani účetní.

Uvažoval bych asi takto. Zápůjčka (dříve půjčka) je definována v NOZ § 2390 až 2394. Může být bezúročná. Vy budete zapůjčitelem (dříve věřitelem). Je několik možnosti, kdo bude zadlužitelem (dříve dlužníkem).

Svoláte shromážděni a požádáte vlastníky o schválení mimořádné překlenovací zálohy na služby.

1 Překlenovací zálohy rozpočítáte mezi solventní vlastníky a nesolventní vlastníky vynecháte. Po vyúčtování záloh na konci roku nesolventní vlastníci vyjdou beze změny, zatímco solventní vlastníci dostanou své navíc zaplacené peníze zpět jako přeplatek.

2 Jestliže s tím vlastníci nebudou souhlasit, zvýšíte svoji vlastní zálohu tak, aby překlenula očekávaný schodek. Po vyúčtování záloh na konci roku dostanete své peníze zpět jako přeplatek.

3 Jestliže ani s tímto nesouhlasíte, uzavřete smlouvu o zápůjčce s každým nesolventním vlastníkem zvlášť a oni vašema penězi zaplatí. Po vyúčtování záloh na konci roku dostanou dlužníci vaše peníze zpět jako přeplatek a vrátí vám je.

Prvé dvě možnosti budou úspěšné, když se do konce roku neobjeví žádní neplatiči. Třetí možnost má riziko, že zadlužitelům bude líto peníze vracet.

Poznámka

Doufám, že se překlenutí týká pouze záloh na služby (studená voda, teplá voda, ústřední topení, odpadky, úklid apod.) Nevyčerpané příspěvky na správu domu (opravy, údržba společných částí, zateplení domu apod.) a pozemku nejsou přeplatkem a nevracejí se. (Viz §§ 1180 a 1181 NOZ).

S pozdravem „pro dobrotu na žebrotu“ Josef.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.