Vložil lake, 26. Říjen 2011 - 10:31

Pane ZoVB, mýlíte se. Vždy velmi pečlivě rozlišuji mezi těmito třemi různými pojmy:
- součást věci (§ 120 odst. 1 ObčZ),
- příslušenství věci (§ 121 odst. 1 ObčZ),
- příslušenství bytu (§ 121 odst. 2 ObčZ).
Stejně tomu je i v mém předchozím příspěvku; přečtěte si jej laskavě znovu, pozorněji.

Váš názor, že údajně lodžie nemůže být součástí bytu, považuji za nesprávný a ničím nedoložený. Podle ustanovení § 120 odst. 1 ObčZ součástí věci je vše, co k ní podle její povahy náleží a nemůže být odděleno, aniž by se tím věc znehodnotila.
Lodžie, která podle své povahy náleží k bytu, nemůže od něj být oddělena (zbourána, znepřístupněna), aniž by se tím celý byt znehodnotil. Mimochodem, v současných tržních cenách novostaveb je průměrný rozdíl mezi byty s balkonem/lodžií a bez něj cca 200000 Kč.

S touto skutečností nijak nesouvisí fakt, že plocha lodžie se nezapočítává do plochy bytu pro účely stanovení spoluvlastnického podílu podle ZoVB. Zákon č. 72/1994 Sb. se nezabývá vlastnickými vztahy v rámci jedné jednotky.

Stejně tak je zcela nesprávný Váš názor, že "Balkon nemůže být součásti bytu z toho důvodu, že se nejedná o místnost". Žádný celostátně platný předpis nestanoví, že by součástí bytu musely být pouze mistnosti. Judikatura naopak dovodila, že součástí bytu je např. vestavěná skříň, či parketová podlaha.

Jediné, na čem se judikatura shoduje, je názor, že GARÁŽ není součástí jednotky či bytu, neboť neslouží k bydlení. O garáži se však zde nediskutuje. O balkonech, lodžiích ani terasách se naopak dá říci, že mohou být součástí jednotky (bytu), neboť nepochybně slouží k bydlení, mohou tvořit s daným bytem jediný funkční celek a byt by při jejich odstranění byl znehodnocen.

Prohlášení vlastníka budovy je jediným dokumentem, který stanoví, zda lodžie je součástí jednotky, či příslušenstvím jednotky ve vlastnictví vlastníka jednotky, či příslušenstvím bytu ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.