Vložil lopata (bez ověření), 7. Leden 2013 - 23:41

Pane „FrantoF“ jsem několik let členem výboru a krátce předsedou. Mame pouhych 105 jednotek a tak jsme spis stredne velke SVJ. Ale staci to na majetek v hornich desitkach milionu (a mozna i pres 150) a milionove penezni toky rocne.

Za sebe mohu rici, ze bych podobnou smlouvu nepodepsal, pokud by se k ni nevazal plat presahujici 50000/mesicne. Duvod neni muj umysl krast. K tomu uz bylo prilezitosti prehrsel – vlastnici na svuj majetek kaslou. Ani se nejedna o moji lenost nebo laxnost. Mame spravce a konzultujeme s nim. Sice muze ujet ruka, ale par korun pokuty stejne nikdo resit nebude. Hlavnim duvodem je obraceni dukazniho bremene. Mame mezi sebou lidi, kteri zkouseli nepoctive vyhrat vyberova rizeni a dostali pres packy. Takovato smlouva by pro ne byla zcela idealni prostredek pomsty. Staci vykonstruovat nesmyslne obvineni a clenove vyboru budou palit svuj cas a obhajovat se u soudu. A pro zabavu zalobce lze toto divadlo opakovat prinejmensim nekolikrat… Takze nejsem blazen. A kazdemu clenu vyboru doporucuji to same.

Pane „lake“ specialne pro vas. O funkci jsem nejak zvlast nestal. Dvakrat me premlouvali a ukecavali. Nu coz ukecali. Asi mi verili. A pro Vas mam radu, pokud nekomu neverite, tak ho nevolte do vyboru ani nikam jinam. A pokud uz nekoho zvolite, zajimejte se o jeho cinnost casteji nez jednou do roka. Smlouva to nespravi. Ta prijde v drtive vetsine pripadu na radu az ex post. A to je dost pozde. Ono je totiz vlastnikum uplne jedno jestli predsedu zavrou, protoze oni prijdou o majetek (v extremnim pripade o vsechen).

Pravne teoreticky mate pravdu. A asi existuje i blaznu co to podepsali. Ale v obecne realite je tento instrument nepouzitelny. Lidi odejdou z vyboru a co poradite pak… Vlastnici z doby vzniku SVJ uz nemusi byt k dispozici. A pak uz ke stesti staci jen nezvolit povereneho vlastnika… A docela by me zajimalo co se ma v takove situaci delat.

Cili existuje jen jedina rada. Volit lidi duveryhodne a koukat jim pod prsty. A treba takovy transparentni ucet muze byt nad smlouvy. Pokud se na nej ovsem behem roku nekdo podiva…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.