Vložil lake, 15. Leden 2012 - 9:20

Snad je vám jasné, co znamená "umožnit přístup" a "neumožnit přístup". Vy přece nežádáte o přístup do jednotky jen proto, abyste se prošel po obýváku, podíval se na zeď v koupelně a vypochodoval ven. Požadujete přístup do instalační šachty, která je společnou částí domu. Odečet podle ZoVB a vyhlášky č. 372/2001 Sb. je umožněn tehdy, jestliže odečítající osoba přijde, pohlédne na vodoměr a zapíše stav. (Jinak by tomu bylo u vodoměrů s radiovým odečtem, ale takový případ neřešíme). Vlastník jednotky je povinen umožnit odečet i výměnu vodoměru.

K otázce stavby (povolené-nepovolené):
Postup, který zvolil vlastník jednotky, by mohl užít pouze pokud by budova byla zkolaudována se zděnou přepážkou. Je třeba porovnat současný stav s kolaudačním stavem budovy. Nebyla-li budova postavena a zkolaudována v tomto stavu, jedná o stavební úpravu provedenou zřejmě dodatečně vlastníkem jednotky. Proto odpovídá za veškeré náklady spojené se zpřístupněním společných částí domu za zdí.

SVJ je povinno uchovávat dokumentaci skutečného provedení stavby. Nečiníte-li to, porušujete zákon.
Doporučuji přijmout pořízenou fotodokumentaci současného stavu a ihned požádejte o prokázání, že stavba proběhla v souladu se stavebním zákonem. Požadujte posudek statika, doklad o ohlášení stavby a dokumentaci skutečného provedení stavby. Neprokáže-li vlastník jednotky, že stavba proběhla v souladu se Stavebním zákonem, obraťte se na stavební úřad a ohlašte stavební úpravu načerno, která má vliv na statiku objektu (zatěžuje podlahu v okolí otvoru instalační šachty).

K otázce vyúčtování vody:
Vyjdu z toho, že obezdění šachty nebylo součástí kolaudačního stavu budovy. Pak je to problém vlastníka jednotky a ten je povinen umožnit odečet a výměnu. Samozřejmě na své náklady a vám je úplně jedno jak toho dosáhne. Získáte od firmy provádějící výměnu jejich oficiální požadavek (výkres a popis) jakou minimální velikost otvoru a v jakém umístění potřebují k odečtu/kontrole/výměně vodoměrů. Tyto technické požadavky předáte vlastníkům jednotek (prokazatelně doručíte) zároveň s výzvou ke zpřístupnění. Doporučuji ve výzvě uvést, že při neumožnění odečtu/výměny bude k výpočtu spotřeby vody tomuto vlastníkovi použit náhradní způsob podle vyhlášky (uvedete odkaz).

Nebudou-li vodoměry zpřístupněny ani po opakovaném prokazatelném upozornění (judikatura vyžaduje vyzvat třikrát), dále už nebudete s vlastníky jednotek komunikovat. Vodu pak rozúčtujete způsobem, který jsem už uvedl. Způsob rozúčtování musíte mít prokazatelně schválen (v Prohlášení vlastrníka nebo usnesením shromáždění).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.