Vložil lake, 14. Leden 2012 - 22:39

O jakých nákladech píšete? SVJ se vůbec nebude zabývat náklady na zpřístupnění.

Je pouze věcí vlastníka jednotky, aby umožnil na vyzvání přístup do prostoru instalační šachty v rozsahu, který je nezbytný pro výměnu vodoměrů. Jak tento přístup zajistí je pouze jeho věc, nikoliv věc SVJ.

Vlastník jednotky se může rozhodnout, že (v rozporu se zněním ZoVB) neumožní přístup ke společnému technickému zařízení domu. SVJ si jistě může vymoci přístup soudně, ale takový postup by byl velmi nepraktický; existuje jednodušší cesta. Lze využít „sankční“ ustanovení § 5 odst. 7 vyhlášky č. 372/2001 Sb. a zvýšit při rozúčtování spotřební složku nákladů na dodávku teplé vody u těchto spotřebitelů na trojnásobek průměru.

Obdobně se bude postupovat u studené vody, pokud takovou „sankci“ (správněji „náhradní způsob určení spotřeby“) obsahují shromážděním schválená pravidla pro rozúčtování studené vody mezi konečné spotřebitele (§ 11 odst. 4 ZoVB). V obou případech se spotřeba vody stanoví bez použití vodoměrů s prošlým metrologickým ověřením. SVJ tedy při rozúčtování neporuší žádný celostátně platný předpis.

Čím více bude vlastníků, kteří nezpřístupní vodoměry, tím méně budou za vodu a teplou vodu platit ostatní.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.