Vložil tomas 22, 9. Červen 2020 - 11:55

nepleťte si situaci, kdy je nebytový prostor součástí společných prostor a je pronajímán. (Typickým příkladem jsou bývalé prádelny, nebo sklepy neužívané členy SVJ) V takovém případě jde o příjem nikoli SVJ ale členů SVJ.

Všechny příjmy SVJ tedy kupříkladu z příspěvků na správu domu) jsou vzápětí zkonzumovány účelem na který byly určeny (tedy například odměny výboru)

SVJ může vlastnit nemovitost jedině pokud ji potřebuje pro správu domu, tedy kupříkladu kancelář, nikoli ovšem za účelem dalšího pronájmu. Je opravdu otázka jak by se to účtovalo, pokud by SVJ porušila zákon, pořídila kancelář a pak ji nevyužívala ale pronajímala. Můj názor je, že stejně jako se společnými prostory.

Jediné příjmy jež by byly teoreticky ziskové jsou příjmy z úroků či poplatků z prodlení. Jenže, SVJ pokud si určí, že třeba za odeslání upomínky se účtuje 100Kč nemůže těch 100 Kč účtovat jako „smluvní pokutu“ (644) ale službu (602), protože takový poplatek by měl pokrýt administrativní náklady, nikoli být pokutou (teoreticky)

SVJ totiž dle NOZ: Společenství vlastníků § 1194

(1) Společenství vlastníků je právnická osoba založená za účelem zajišťování správy domu a pozemku; při naplňování svého účelu je způsobilé nabývat práva a zavazovat se k povinnostem. Společenství vlastníků NESMÍ podnikat ani se přímo či nepřímo podílet na podnikání nebo jiné činnosti podnikatelů nebo být jejich společníkem nebo členem.

pokud tedy nesmí podnikat, nemá co, logicky, tvořit zisk.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.