Vložil lake, 30. Březen 2013 - 15:45

Pane martl,
citovaný judikát Nejvyššího soudu sdělil o příslušenství bytu něco, co nemá oporu v zákoně. Naopak si troufám říci, že jde o projev libovůle soudu, svévolný výklad zákona, který ovšem nijak neplyne ani ze znění ObčZ, ani ze ZoVB, ani z jiného celostátně platného předpisu. Zajímalo by mne jen kde tento očividný nesmysl vznikl a proč jej všichni dokola v rozsudcích opisují.

Zda je možno soudit se o příslušenství bytu:
Mýlíte se v doměnce, že „… by případný pokus soudit se na základě názoru, že neobytné místnosti v bytě k jeho příslušenství nepatří, byl dosti riskantní.“.
Vaše úvaha má jednu základní chybu. Není o co se soudit. Chybí právní důvod. Není zde zásah do právní sféry případného žalobce. Označení „příslušenství bytu“ neříká přece naprosto nic o vlastnických vztazích.

Je to asi stejně významné, jako kdyby Vám vyslanec státu Alakabar přinesl lejstro se sdělením, že Vaše kuchyně a předsíň jsou příslušenstvím paláce alakabarského sultána. Asi byste se zasmál a mávl nad tím rukou: Vaše kuchyně je Vaším vlastnictvím a žádné lejstro na tom nic nemění. To se rozumí samo sebou. Kolaudační rozhodnutí Stavebního úřadu má přednost před vadným lejstrem – Prohlášením vlastníka.

Co je místnost:
Ohledně toho co je místnost pátráte špatným směrem. Vnitřní uspořádání budovy, její místnosti a jejich podlahové plochy určuje projekt budovy, stvrzený kolaudačním rozhodnutím stavebního úřadu. V průběhu let mohl někdo svévolně odstranit původní dveře, nebo naopak nějakou přepážku s dveřmi přidat, přizdít stěnu, rozdělit jednu místnost cihlovou zdí. Nemá to však právní účinky. Právní stav je pouze ten, který je uveden ve stavební dokumentaci budovy, potvrzené stavebním úřadem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.