Vložil lake, 2. Leden 2012 - 9:01

Kočka napsal: "Stavební úřad se výkonem správy domu vlastníkem řádně kolaudovaného bytového domu zabývat nebude."

To je tvrzení v rozporu se zákonem. Pan Kočka nezná pravomoci stavebních úřadů a plete dohromady hledisko soukromoprávní (správa domu pro jeho vlastníky) s hlediskem veřejnoprávním (soulad stavby s kolaudačním stavem).

Vlastník stavby je povinen udržovat stavbu po celou dobu její existence (StavZ § 154). Povinnost udržovat nemovitost je veřejnoprávní. Viz rozsudek Nejvyššího správního soudu čj. 8 As 3/2005 - 86. Stavební úřad má dostatečné právní páky, zejména pokuty, viz § 178 a násl. StavZ.

SÚ posoudí soulad stavu budovy s kolaudačním stavem a zjistí-li závady stavební, technické, vzhledové, hygienické nebo požární, přikáže svým rozhodnutím vlastníkovi stavby, aby závady odstranil a stavbu uvedl do řádného stavu. Je-li závada na společných částech, jsou povinni odstranit ji všichni spoluvlastníci domu. Viz např. rozsudek Nejvyššího správního soudu čj. 9 As 41/2009 - 109.

Obdobně je dána pravomoc SÚ zjistí-li nepovolené změny stavby, nebo je-li stavba užívána v rozporu s jejím kolaudačním určením. Takový případ však zde neprobíráme.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.