Vložil lake, 28. Prosinec 2011 - 19:05

Pan AP se domnívá, že shromáždění může údajně něco přikazovat vlastníkům ohledně jejich majetku.
Je to ovšemže nesmysl. Shromáždění takovou pravomoc nemá. Usnesení podle AP by bylo nulitní (od počátku neplatné) pro nedostatek oprávnění. Je třeba přečíst si ZoVB, zejména ustanovení § 9 odst. 1. To jednoznačně vymezuje hranici, u níž končí jakákoliv pravomoc SVJ.

Rovněž nesmyslný je názor, že vlastník bude "povinen" vyměnit své vodoměry jen proto, že jim končí doba ověření. Nebo že snad bude jeho povinností strpět, aby mu jeho majetek měnilo SVJ (a on by to ještě platil ze svého). To jsou fantazie, které nemají oporu v žádném právním předpisu.

Znovu - asi potřetí - upozorňuji, že takové postupy jsou ty nejhloupější, které je možno si vymyslet. Stačí jediný nesouhlasící vlastník v celém domě, který se rozhodne nevyměnit IRTN nebo vodoměry, a členové výboru budou jen bezmocně přešlapovat přede dveřmi jeho bytu a marně prosit. Pak budou muset řešit náhradní způsob rozúčtování (samozřejmě bez jakýchkoliv "sankcí").

Měřidla a indikátory mají být pořízeny do vlastnictví SVJ, nebo (horší varianta) do spoluvlastnictví všech jako společné technické zařízení domu. Pouze v těchto případech o nich rozhoduje SVJ - právnická osoba, bez ohledu na názor jednotlivců.

Možná až to zopakuji poosmé, pochopí všichni. Nebo ne?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.