Vložil lake, 19. Prosinec 2011 - 10:58

Já k tomu přidám svůj názor.

V SVJ platí, že právo rozhodovat o společném vlastnictví má každý ze spoluvlastníků, ale skutečně rozhodovat budou pouze ti, kdo se dostavili na shromáždění a zvedli ruku. Což může být i pouze 25,0001% hlasů vlastníků jednotek.

K tomu, aby vlastníkovi jednotky bylo toto rozhodování umožněno, musí být splněny zcela konkrétní předpoklady. To znamená: napřed musí být svoláno shromáždění. Vlastníci jednotek mají právo dozvědět se v dostatečném předstihu

  • kdy a kde se shromáždění bude konat
  • o čem se bude rozhodovat.

To se zjistí jedině z pozvánky, jejíž součástí je i pořad jednání (program). Podle toho se vlastník rozhoduje, zda se shromáždění účastní či nikoliv.

Jestliže se pak na shromáždění hlasuje o záležitosti, která nebyla v pozvánce uvedena, jde o porušení Listiny základních práv a svobod, neboť vlastníkovi jednotky bylo odepřeno podílet na rozhodování o svém majetku. Zatajení informací může tedy vést k tomu, že takový vlastník se obrátí na soud a ten mu s největší pravděpodobností vyhoví. Švindlovat a podvádět se nemá.

Tvrzení, že „vlastník je oprávněn na shromáždění navrhovat cokoliv“ je sice pravdivé, ale o těchto nových věcech je samozřejmě vyloučeno hlasovat, jestliže nebyly řádně uvedeny v pozvánce. Vlastníkovi jednotky přece nikdo nebrání, aby toto své právo uplatnil – ovšem musí to učinit v dostatečném předstihu před konáním shromáždění tak, aby svolávající mohl tento jeho návrh zařadit do programu.

Tvrzení, že na shromáždění je údajně možno odhlasovat cokoliv, co si kterýkoliv z přítomných právě vzpomene, je cestou k anarchii a k porušování práv. Nepřítomné vlastníky jednotek nelze vodit za nos takovýmto způsobem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.