Vložil J. Novák (bez ověření), 2. Duben 2016 - 20:24

Rád bych se vrátil ke staršímu tématu odměn výboru SVJ. Bydlíme v bytovém domě v Praze, cca 200 bytů, výbor SVJ má 3 členy. Každý z nich pobírá 10.000,– Kč měsíčně, tj. 360.000,– Kč za výbor a rok. Jinými slovy, každý byt vynaloží na činnost výboru 150,– Kč měsíčně.

Chápu, že práce výboru je zodpovědná, přesto si myslím, že 10.000,– Kč měsíčně je příliš. Vycházím z toho, že nejvíce práce s domem je v prvním roce fungování SVJ, kdy je třeba uzavřít smlouvy a rozhodnout o všech náležitostech spojených s chodem domu. Další roky už jsou ale nesrovnatelně volnější, neboť dům využívá služeb externího správce. Čili platíme jak správci, tak výboru.

Proto části vlastníků není jasné, proč má každý z členů výboru dostávat 10.000,– Kč měsíčně, když většinu činností vykonává správce, rovněž placený.

Jistě, odměny výboru byly schváleny na shromáždění. Mnoho vlastníků bylo proti, odměna se jim zdála příliš vysoká, ale byli přehlásováni. Zvláštní na tom je, že na shromáždění byli i lidé, které během roku nepotkáváte a vidíte je tam poprvé. Mohou to být sice vlastníci, kteří v domě nebydlí a byt pronajímají, takže je ani nemusíte znát. Proč by ale zrovna tito lidé překřikovali nespokojené vlastníky se slovy, že by členům výboru odsouhlasili i 50.000,– Kč měsíčně, „protože vy nevíte, jak moc je to náročná a zodpovědná práce“, jak tam vykřikovala jedna z přítomných, mnohým vlastníkům neznámá osoba, to je záhada.

Jen pro pořádek dodávám, že předsedou výboru v našem SVJ je Daniel Beneš, místopředsedou Daniel Kantor. Správcem je společnost Jiviš s.r.o.

Uvítám postřehy ostatních uživatelů portálu, kteří mohou přispět k diskusi o výši odměn pro členy výboru.

Jan Novák

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.