Vložil Dušan, 23. Listopad 2011 - 17:56

A scházíte se a rozhodujete na shromáždění vlastníků Vašeho SVJ? Tam by se mělo vše, co se týká správy bytového domu, rozhodovat a schvalovat. Pokud se členové družstva vedle toho scházíte i na členských schůzích družstva, usnesení z těchto schůzí není pro Vaše společenství závazné, mělo by se vztahovat jen na činnost BD jako celku, ale aspoň máte přehled o činnosti družstva a můžete si kontrolovat, zda Váš pověřený vlastník neupřednostňuje zájmy družstva před zájmy Vašeho společenství.

Skutečnost, že máte pověřeného vlastníka, který je členem předsednictva BD, není v rozporu se zákonem, pokud by si plnil své povinnosti pověřeného vlastníka vyplývající ze stanov a ZoVB (což ale neplní jak jste uvedl). V tom případě Vám nezbývá, než se domáhat svých práv a vyžadovat dodržování stanov a zákona o ZoVB a přesvědčovat ostatní členy SVJ, že si můžete a máte o všem rozhodovat sami ve Vašem SVJ a že rozhodování družstva se týka jen družstva jako celku a nemůže ovlivnit ani změnit rozhodnutí Vašeho SVJ proti Vaší vůli. Vysvětlujte, že byste při správě Vašeho domu měli upřednostňovat Vaše zájmy před zájmy družstva a že toho nedosáhnete, pokud společně nepřinutíte pověřeného vlastníka plnit si své povinnosti vyplývající ze stanov a ZoVB. Pokud se Vám podaří přesvědčit většinu vlastníků (což může být běh na dlouhou trať) a pověřený vlastník nebude pracovat podle Vašich představ, zvažte výměnu pověřeného vlastníka případně správce. V takovém případě můžete uvažovat i o ukončení členství v družstvu, pokud by jste nepřišli o nějaké výhody a členství v družstvu nebylo pro Vás (Vaše SVJ) už přinosné.

Ještě mně není jasné to, že „družstvo zahrnuje 4 SVJ“. Každé SVJ vykonává správu v nějáké oddělené části bytového domu, nebo každé SVJ spravuje svůj bytový dům, a tedy družstvo vykonává správce ve 4 domech?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.