Vložil lake, 16. Listopad 2011 - 16:01

Otázka zněla: „Odkud tohle plyne?“
Vzhledem k tomu, že ZoVB nespecifikuje dostatečně určitě právní vztah mezi společenstvím a vlastníkem jednotky, můžete použít například Občanský zákoník.
§ 853 ObčZ
„Občanskoprávní vztahy, pokud nejsou zvláště upraveny ani tímto, ani jiným zákonem, se řídí ustanoveními tohoto zákona, která upravují vztahy obsahem i účelem jim nejbližší.“

Vztahem obsahem a účelem nejbližším ke vztahu společenství a vlastníka jednotky je vztah příkazníka a příkazce podle hlavy osmé ObčZ (Příkazní smlouva).
§ 727 ObčZ
„Příkazník je povinen podat příkazci na jeho žádost všechny zprávy o postupu plnění příkazu a převést na příkazce všechen užitek z provedeného příkazu; po provedení příkazu předloží příkazci vyúčtování.“

Dále: Vlastník jednotky je zároveň členem společenství. Už zde bylo řečeno, že zákon ani stanovy neupravují nahlížení do účetnictví a do smluv. Tím lépe: není-li to nijak upraveno, pak toto právo může vlastník jednotky uplatňovat bez omezení.

Totéž lze ostatně odvodit i ze znění ZoVB (§ 13 odst. 1 a 7) a z Listiny základních práv a svobod. Nelze uložit povinnost (platit zálohy) bez práva (na kontrolu).
.............­.............­.............­.............­.........
To pouze v celostátním měřítku, kde jde o miliardy, může náš milý a pečlivý stát jednou rukou vybírat a zvyšovat daně a druhou rukou nekontrolovatelně a korupčně rozhazovat za třikrát předražené transportéry Pandur, nebo za podivnou zakázku na nefunkční letadla Casa, nebo soukromé firmičce stovky milionů za padáky, které se neotevírají.
Před čtvrt rokem ministerstvo obrany nakoupilo zápalné šňůry na 200 let dopředu. Životnost mají pět let …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.