Vložil kn122754, 29. Listopad 2011 - 14:20

Dobry den,

nejprve se omlouvam tem, co mi dali odkaz na § 4/1/zg ZDP – puvodne jsem si nasel spatny paragraf. Ted po nejake dobe jsem se k tematu opet vratil, nasel si ten spravny paragraf a ta relevantni cast rika, ze:

„Od daně jsou osvobozeny příjmy vlastníka bytu nebo nebytového prostoru plynoucí jako důsledek úhrady výdajů (nákladů) na opravy, údržbu a technické zhodnocení společných částí domu s byty a nebytovými prostory ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu o vlastnictví bytů jiným vlastníkem bytu nebo nebytového prostoru v domě ve věcném plnění, a to ve výši rozdílu převyšujícího povinnost vlastníka bytu nebo nebytového prostoru v domě hradit uvedené náklady a výdaje podle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu, za předpokladu, že se vlastníci bytů a nebytových prostorů v domě písemně dohodnou o úhradě uvedených nákladů a výdajů jinak než podle výše spoluvlastnických podílů na společných částech domu, nebo tak stanoví zvláštní právní předpis.“

Jinak receno, pokud se ostatni clenove SVJ dohodnou na prispevcich do FO pisemne, mely by byt pripadne rozdily oproti podilovemu rozdeleni od dane osvobozeny. Figl je tedy nejspis v tom, ze to musi byt pisemne a vsemi cleny SVJ. Pokud jsem toto ustanoveni pochopil spatne, prosim o opravu, ale drzme se tohoto tematu prosim, tedy jak zabranit, aby se dobrovolny prispevek musel zdanit ostatnima. Pokud by mistni experti misto invektiv takto jednoduse poradili, usetrili bychom vsichni spoustu casu.

Pro rypavce, v textu nahore jsem pro prehlednost pouzil zkratku „FO“, ktera ale rozhodne neznamena ten zde zatracovany termin „Fond oprav“, ale text „Dlouhodobá záloha na úhrady výdajů (nákladů) na opravy, údržbu a technické zhodnocení společných částí domu s byty a nebytovými prostory ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu o vlastnictví bytů“ ;-)

Karel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.