Vložil lake, 6. Listopad 2011 - 14:42

Koupí jednotky nový vlastník neakceptuje stanovy. Je pravdou, že vstupuje do práv a povinností předchozího vlastníka jednotky. Tím jsou však míněna zákonná práva a povinnosti. Nestávají se pro něj platná ani účinná ta ustanovení stanov, která byla do nich přidána kutilským způsobem v rozporu se zákonem. Taková ustanovení jsou absolutně neplatná a k jejich dodržování nelze nového vlastníka nutit.

Dohoda (například) o tom, že namísto tříčtvrtinového hlasování je k opravě domu zapotřebí souhlasu všech (§ 11 odst. 5 ZoVB), zasahuje do samé podstaty vlastnictví: ti, kdož si opravu přejí, se dohodou DOBROVOLNĚ vzdali možnosti prosadit svou vůli většinovým hlasováním. Nový vlastník jednotky však bude takovou džentlmenskou dohodou vázán pouze pokud se k ní připojí. Není jistě povinen s ní automaticky souhlasit, neboť taková dohoda omezuje jeho ústavou a zákonem dané právo spolurozhodovat většinově o osudu společné věci.

Tvrzení Tomáše Dvořáka v této věci je nesprávné. Taková džentlmenská dohoda může být jistě uzavřena, avšak nepatří do stanov. Jde o smlouvu či dohodu mezi jednotlivými osobami podle ObčZ. Její schválení ve stanovách je absolutně neplatné pro nedostatek oprávnění SVJ a rozpor se zákonem (§ 39 ObčZ). Kdyby zákonodárce chtěl, aby stanovy upravovaly hlasovací kvóra libovolným způsobem, odlišným od zákona, nepochybně by to v zákoně výslovně uvedl.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.