Vložil Petr, 9. Leden 2013 - 16:42

Zajímá mne nový občanský zákoník 89/2012 (http://business.center.cz/…sky-zakonik/ Oddíl 5 § 1158 – § 1222 Bytové spoluvlastnictví) a hlasování mimo shromáždění, protože v některém vlákně zde v diskusi bylo uvedeno, že to nový občanský zákoník řeší. Já jsem to tam ale nenašel, nebo přehlédl. V kterém paragrafu je to uvedeno ?

Dle vzorových stanov čl. XII: „Zvláštní způsob rozhodování ve společenství V případech, kdy je podle zákona o vlastnictví bytů potřebný souhlas všech členů společenství (§ 11 odst. 5 a § 13 odst. 3), může být tento souhlas vyjádřen jednotlivými členy společenství také mimo schůzi shromáždění písemně na jedné listině či na více listinách, které obsahují označení záležitosti, k níž je souhlas vydáván, datum a podpisy členů společenství.“

Musí jít o záležitost, kde je potřebný souhlas všech 100% společenství.

Ve vláknu http://www.portalsvj.cz/…ost-o-nazory

je uveden názor „Pokud by podpis hlasujícího nebyl ověřován, mohl by být falšován nebo naopak později podepisujícím zpochybňován – na schůzi je přece jenom jakýsi veřejný dohled a vzájemné svědectví. Je obtížné vést před korespondenčním hlasováním diskusi, která často vyjasní, o čem se hlasuje, a dá zaznít názorům ze všech stran“.

To je názor bezpochyby rozumný a logický.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hlasování mimo shromáždění bývá ve stanovách. Může mně někdo poradit, kde je hlasování mimo shromáždění v zákoně 89/2012 uvedeno ?

Děkuji

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.