Vložil lake, 1. Listopad 2011 - 4:11

Paní Kupková napsala: „Výbor tedy jen sděluje předem usnesenou částku a datum její splatnosti?“

Nikoliv, není tomu tak. Nejvyšší soud vyložil § 15 odst. 2 ZoVB v tom smyslu, že shromáždění schvaluje pouze celkovu částku záloh za celé SVJ, a to tak „aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech“. Ze znění zákona je dobře zřejmé, že se nehlasuje o částkách po jednotlivých bytech, nýbrž o celkovém finančním rozpočtu na správu domu.

Rozdělení této částky na měsíce a na jednotlivé vlastníky jednotek je již věcí výboru. Při tom musí výbor nepochybně dodržet ustanovení § 15 odst. 1, to jest stanovit konkrétní výši záloh jednotlivým vlastníkům jednotek tak, aby odpovídala přispívání podle spoluvlastnických podílů, nestanoví-li dohoda jinak. Výši zálohy pak výbor nebo pověřený vlastník sdělí každému vlastníkovi jednotky.

Rovněž je ze znění zákona zřejmé, že odhlasovány (a předepsány k zálohovému placení) mohou být pouze částky „které bude nutné vynaložit“; tedy nelze platně předepsat jakékoliv částky bez předem definovaného konkrétního účelu. Výbor musí být schopen před hlasováním zdůvodnit proč je nutná právě tato výše zálohy a jaký je předpokládaný způsob jejího použití v budoucnu.

S tím samozřejmě souvisí i určení částek vedených jako dlouhodobá záloha: jestliže vím, k čemu se zálohy vybírají, vím též zda doba jejich použití bude kratší nebo delší než jeden rok.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.