Vložil lake, 6. Listopad 2011 - 6:58

Pane Galaxiane, jedna věc (parcela) se nestane příslušenstvím jiné věci (domu) pouze tím, že developer do Prohlášení vlastníka hloupě napíše „parcela je spoluvlastnictvim vlastníků jednotek“. Skutečnost, že dvě věci mají v určitém okamžiku shodného vlastníka, ještě neznamená, že by jedna z nich se stala automaticky příslušenstvím té druhé.

V Prohlášení byste měli mít uvedeno jednoznačně, že parcela katastrální číslo XYZ je příslušenstvím domu ve smyslu § 2 písm. (g) Zákona č. 72/1994 o vlastnictví bytů. Nebo že je „věcně příslušná k domu“. Takové vzájemné „svázání“ dvou nemovitostí měl učinit původní vlastník na základě svého tehdejšího vlastnického práva k oběma nemovitostem. Tuto možnost však nevyužil.

Píšete, že katastrální úřad zapsal dům i parcelu na jediný list vlastnictví. Tedy i při nejasném znění Prohlášení zapisující úředník usoudil, že vůlí původního vlastníka je, aby se parcela stala příslušenstvím domu. Právní podklad k takovému závěru však v Prohlášení vlastníka zřejmě chybí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.