Vložil lake, 30. Říjen 2011 - 2:26

Jestliže je v Prohlášení vlastníka zapsáno pouze to, co uvádíte, pak to znamená, že parcela není věcně příslušná k domu podle § 121 odst. 1 ObčZ. Její vlastnictví je tedy zcela odděleno od vlastnictví jednotky. Nemáte pravdu, když tvrdíte, že „neni mozne prodat jen pozemky bez bytu“.

Jinými slovy: kdokoliv může zcizit (prodat, darovat, směnit) svůj byt, aniž by byla automaticky převedena spoluvlastnická práva k parcele s parkovištěm. Kdokoliv může zcizit svůj spoluvlastnický podíl na této parcele, aniž by se to jakkoliv dotklo vlastnictví jeho jednotky. Ostatní spoluvlastníci parcely mají zákonné předkupní právo k prodávanému podílu. Dříve či později se bude skupina vlastníků jednotek v domě odlišovat od skupiny spoluvlastníků parcely.
-----------------------------------------------------
K Vašemu dotazu:
Pokud Váš soused tvrdí, že k jejich bytu náleži nějaké parkovací stání, mýlí se. Je podílovým spoluvlastníkem celé parcely. O způsobu užívání parcely „rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů“ (podle Občanského zákoníku, to jest mimo shromáždění a mimo SVJ).

Pronajem pouze spoluvlastnickeho podilu je právně nemožný. Váš soused je – stejně jako Vy – vlastníkem ideálního podílu na CELÉ parcele. Jeho pokus o pronájem určitého konkrétního parkovacího stání na společné parcele by byl absolutně neplatným právním úkonem. (K tomu viz např. rozsudek Nejvyššího soudu sp. zn. 26 Cdo 26/2009, ze dne 19. 1. 2010.) Pronájem parcely je možný pouze s většinovým souhlasem spoluvlastníků a po tom, co byla věc všem spoluvlastníkům předestřena, aby se k ní mohli vyjádřit (viz § 139 ObčZ).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.