Vložil lake, 9. Říjen 2011 - 10:16

Pane lolku,

k Vašim názorům neuvádíte ani relevantní citaci ze zákona, ani judikát, takže další diskuse je celkem zbytečná. Věc se má tak, jak jsem už napsal: dva členové tříčlenného výboru tvoří usnášeníschop­ný výbor.

ZoVB se vůbec nezabývá usnášeníschopností výboru (píšu podruhé). Neobsahuje naprosto žádnou sankci pro případ, že počet členů výboru poklesne pod číslo dané stanovami. K tomu docházívá v praxi poměrně často a žádný katastrofický scénář z toho nikdy neplyne.

Pro tento případ lze obdobně použít ustanovení § 194 odst.2 ObchZ, které řeší situaci „jestliže člen představenstva zemře, odstoupí z funkce, je odvolán nebo jinak skončí jeho funkční období,“. Všimněte si, že Obchodní zákoník nevyslovuje konec mandátu takového neúplného výboru, nýbrž naopak předpokládá, že výbor dále pokračuje v činnosti a pouze má být při vhodné příležitosti doplněn o chybějícího člena: „… musí příslušný orgán společnosti do tří měsíců zvolit nového člena představenstva.“

Nelze tedy z ničeho odvodit takovou fantasmagorii, že by snad s ukončením funkce jediného člena přestal existovat (či ztratil mandát) celý výbor. Těmito pohádkami lze strašit děti před spaním, nikoliv však návštěvníky tohoto portálu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.