Vložil lake, 8. Říjen 2011 - 7:30

Soňa Benešová napsala: „Současný výbor má pouze 2 lidi,takže výbor v podstatě zanikl.“

Vaše doměnka je nesprávná. Výbor nezanikl. Váš výbor nepochybně existuje a je usnášeníschopný. Jsou tedy nemístné úvahy zdejších Neználků o nahrazení výboru vlastníky jednotek, kteří byli členy SVJ v okamžiku jeho vzniku (§ 9 odst. 9 ZoVB). Toto náhradní řešení je vyloučeno, neboť k němu nejsou splněny zákonné podmínky: výbor byl zvolen, má členy a je usnášeníschopný.
Výbor je ovšem bez předsedy, tedy nefunkční (už jsem Vám to napsal). V současné době nikdo z členů výboru není oprávněn jednat za SVJ navenek, ani nelze činit písemné právní úkony.

Soňa Benešová napsala: „… za chaos v domě, i za to, že předseda výboru „nevydržel s nervama“ a složil funkci, může právě správce a jeho nečinnost“

Nelogické tvrzení. Je-li chaos v domě, může za to v první řadě neschopný výbor v čele s předsedou. Vymlouvat se na „nečinnost správce“ je alibismus: se správcem je jistě uzavřena mandátní smlouva, v níž jsou přesně stanoveny jeho povinnosti a odměna za činnost. Byl to váš předseda, kdo měl vyžadovat plnění povinností plynoucích z této smlouvy, nebo měl zařídit výměnu správce. Platíte snad správci dobrovolně za nečinnost?

Soňa Benešová napsala: „Uvažuji skutečně o sběru podpisů nadpoloviční většiny vlastníků pod výpověď mandátní smlouvy“

Takže Vy si nedáte pokoj s tímto nesmyslem. SVJ uzavřelo mandátní smlouvu o správě domu. Pouze SVJ tedy může tuto smlouvu vypovědět. Společenství jedná svým výborem; jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru (§ 9 odst. 13 ZoVB). Nahrazovat právní úkon SVJ (právnické osoby) podpisy jednotlivých vlastníků nelze. Váš pokus o „výpověď smlouvy“ by byl absolutně neplatný pro nedostatek oprávnění.
Napsal jsem Vám onehdy, že o změně správce lze uvažovat teprve až dáte do pořádku výbor a až budete mít jasno v tom, kdo převezme činnosti správy pro dům.

Rada jak postupovat dál:

  • Výbor nechť se sejde na zasedání a zvolí ze svého středu předsedu. Nevadí, že výbor nemá plný počet členů: praxe i judikatura dává přednost řádně zvolenému výboru před jakýmkoliv náhradním řešením s naslepo vybranými vlastníky jednotek.
  • Prvořadým úkolem výboru nyní je doplnit počet členů tak, aby odpovídal zákonu a stanovám. Najděte kandidáty pro doplňovací volby.
  • Předseda výboru nebo vlastníci s jednou čtvrtinou hlasů nebo správce na základě podnětu svolá shromáždění. Na pořad jednání bude zařazena „doplňovací volba člena výboru“. Chcete-li změnit CELÝ výbor, zjistěte si napřed, zda vaše stanovy umožňují odvolat člena během funkčního období výboru.
  • Budete-li mít připravené nabídky jiných správních firem, můžete na pořad jednání zařadit výběr správce (to platí, není-li rozhodování o této věci v pravomoci výboru).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.