Vložil lake, 2. Říjen 2011 - 7:30

O hygienické předpisy zde vůbec nejde. Družstvo si to plete s nájemním bydlením. Žádný hygienický předpis totiž nenutí vlastníka jednotky, aby vodu řádně odebíral. Nechce-li, odebírat ji nemusí ani kapku a nikdo jej k odběru nemůže nutit.

Takže si odhlasujte, že služba „dodávka vody“ konečným spotřebitelům se bude uskutečňovat pouze na základě předplatného. Pokud se vlastník jednotky rozhodne na tento způsob dodávek a plateb nepřistoupit, rozhodl se tím zcela dobrovolně neodebírat žádnou vodu. Na základě toho mu můžete uzavřít a zaplombovat ventily. Hygienické předpisy se na tento případ nevztahují: problém je na jeho straně.

Pozor! Uzavření vody neplatiči nelze použít jako „trest“ za neplacení v minulých obdobích. Šlo by o trestný čin útisku nebo trestný čin vydírání.

Další legální možností je instalovat automat na vodu v bytě neplatiče. Jde o přístroj na mince nebo na předem zakoupené žetony, který otevírá přívod vody pomocí elektromagnetického ventilu. Je třeba nainstalovat přístroj s vodoměrem, který měří spotřebu vody v m3, nikoliv přístroje do veřejných sprch, které otevírají ventil na určitou dobu. Takový automat stojí kolem 20 až 30 tisíc Kč včtně DPH + montáž.

Je-li takový způsob měření a řízení odběru řádně odhlasován v SVJ, je povinností vlastníka jednotky strpět vstup do bytu a instalaci mincovního automatu.

Jediný problém může (kromě financí) být technický – jak přizpůsobit společný rozvod vody tak, aby bylo možno neplatiči uzavírat kohout podle potřeby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.