Vložil lake, 25. Září 2011 - 20:49

Eržo, v první řadě nemáte pravdu v tom, že by změna vnitřního uspořádání domu znamenala automaticky změnu spoluvlastnických podílů.

Vaše otázka k ustanovení § 11 odst. 5 je zmatečná. Stavební úřady neposuzují naprosto nic podle ZoVB, jak se domníváte, nýbrž konají výhradně podle Stavebního zákona a Správního řádu. Postupovat podle § 11 odst. 5 ZoVB ve stavebním řízení je vyloučeno (viz ZoVB § 11 odst. 5 poslední věta).

K tomu, aby SVJ muhlo být stavebníkem, potřebuje totéž, co všichni stavebníci, kteří zároveň nejsou vlastníky nemovitosti: smlouvu, tedy souhlas všech (§ 12 ZoVB). Psal jsem o tom vícekrát, například zde: http://www.portalsvj.cz/…ebnim-rizeni

Pokud Stavební úřad porušil zákon a vlastníci jednotek se jako ovce podřídili, pak výsledek může být takový, jaký popisujete. Čekání na kouzelného dědečka bývá v reálném životě většinou marné…

Vaše doměnka, že balkon se nějakým trikem změnil na místnost, je nesprávná. Mohlo k tomu dojít – záleželo na obsahu projektu a na tom, zda konečný stav počítal s „kolaudací“ nových místností. Pokud nikoliv, pak na domě jsou pouze obezděné a zasklené balkony. Samozřejmě platí, že veškeré stavební práce a úpravy na balkonech si měli financovat jejich vlastníci.

lake

P.S.: Prosím Neználky, aby místo udělování záporných bodů se snažili napsat nějaký platný protiargument. To ovšem nedovedou.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.