Vložil lake, 23. Září 2011 - 14:31

Rozúčtování podle průměru zúčtovací jednotky je v rozporu s vyhláškou č. 372/2001 Sb. Použije-li rozúčtovatel tento postup, buď podejte reklamaci, nebo se s tím smiřte. Řádný postup podle vyhlášky je totiž poněkud složitý.

Víme, že prodávaný byt nebyl vybaven indikátory, přestože osazeny měly být od počátku zúčtovacího období. To je jednoznačně problém tehdejšího vlastníka a správce domu, ne problém Váš. Vy jste žádnou povinnost neporušil. (Předpokládám, že jste chybějící indikátory ohlásil SVJ, a to prokazatelným způsobem.)

Bude se proto postupovat podle vyhlášky 372/2001 Sb., ustanovení § 6 odst. 4:
„Při poruše měřiče tepelné energie, indikátoru vytápění nebo instalovaného vodoměru vlastník spotřební složku za dobu poruchy stanoví podle údajů dvou z klimatického hlediska srovnatelných zúčtovacích období.“

Vzhledem k tomu, že jste v bytě předtím nebydlel a nejsou známy Vaše údaje za dvě srovnatelná zúčtovací období, bude se postupovat takto:

  • V roce 2012 a 2013 budete platit standardně podle náměrů a podlahové plochy.
  • Z průměru těchto dvou období se zpětně stanoví Vaše platební povinnost za rok 2011.

Vzhledem k tomu, že do vyúčtování uplyne dlouhá doba, je možno po Vás při vyúčtování roku 2011 oprávněně požadovat zálohu ve výši 60% průměrných nákladů domu na 1 m2. To je minimální možná platba (§4 odst. 4 vyhlášky). Zdůrazňuji, že půjde pouze o zálohu, která musí být vyúčtována v roce 2014, jakmile budou k dispozici vyúčtování „dvou z klimatického hlediska srovnatelných zúčtovacích období“

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.