Vložil Petr Patočka, 6. Říjen 2011 - 12:39

Po mě asi nechcete odpověď na titulní otázku, že?

  • úplná demontáž vs. přitopení jiným způsobem: úplná demontáž není nejlepší cesta k zásahu do topného systému. To že to je (většinou) protiprávní tu bylo řečeno mockrát. Z pohledu indikátoru se to ale chová naprosto shodně jako úplně uzavřené těleso. Přitopení jiným zdrojem je potřeba promítnou do celkové energetické bilance a dopadu na místo instalace indikátoru. Zkuste juknout na článek: http://www.vipa.cz/…010EaP-1.pdf (stránka 12 Vliv tepelných zisků na náměr indikátorů VIPA a rozúčtování)
  • že TOTO platí jen pokud je výrobce měřičů tepelné energie shodný s rozúčtovatelem z toho se dá odvodit, že jedině výrobce indikátorů opravdu ví co indikátor dělá. Zkuste z někoho vypáčit informaci jak vlastně vzniká náměr u dvoučidlového indikátoru.

Alchymii netřeba hledat. To je prostá fyzika. Pokud umím změřit průměrnou teplotu v místě instalace, tak umím zjistit rozdíly mezi jednotlivými místnostmi. A každé teplotě místa instalace odpovídá nějaká teplota místnosti. Jistě platí to při dodržení několika podmínek (třeba správná velikost topného tělesa podle energetické náročnosti konkrétní místnosti), ale to přeci také není problém zajistit.

I naše indikátory pouze integrují teplotu. Sklíčkové možná trochu neprůhledně, ale žádný dvojitý kotoul tam není. A u elektronických se provádí každé 4 minuty změření teploty a z toho se přímo vytváří náměr. Zásadní rozdíl našich elektronických indikátorů je ten, že v zimním období takto měříme již od teploty 10°C. Takže podchytíme i rozdíl mezi třeba 16 a 17°C. Všichni ostatní zde mají nulový náměr, my ne. Berte v potaz to, že indikátory VIPA vznikly před 30 lety a celou dobu kolem nich probíhal odborný výzkum. My nejsme jen „prodejci“ nějakých indikátorů.

Dejte mi libovolný indikátor, nechte mě jej přenastavit podle našich podmínek, dáme jej na zpátečku a uvidíte, že bude měřit podstatně lépe než dosud. I proto nám někteří velcí výrobci (ten největší) nechce indikátory prodat, protože by se mohlo ukázat, že to umíme lépe než říká norma (a oni tvrdí, že to je podle normy nejlepší).

  • VIPA-geografické oblasti použijí VIPA-služeb omlouvám se, ale tady nějak nechápu.

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.