Vložil lake, 13. Září 2011 - 7:54

Náklady na správu domu (včetně údržby a oprav) se mohou kdykoliv v budoucnosti zvýšit „… tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.“
Viz § 15 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů. Před touto možností tedy nejste nijak chráněn. Ke změně výše platby postačuje většinové hlasování na shromáždění. Při kontrole byste se měl zaměřit na tyto oblasti:

  • Celkový stavebně technický stav domu a jeho stáří. Z toho odhadnete zda bude do něj nutné v dalších letech investovat.
  • Stav účtu záloh na správu domu a pozemku. Z toho zjistíte, zda na očekávané opravy jsou prostředky již našetřeny nebo nejsou. Zajímat Vás pochopitelně bude budoucí výše Vašeho měsíčního příspěvku.
  • Finanční toky a závazky společenství: splácí SVJ nějakou půjčku či úvěr? Náhradu škody nebo je zde ještě jiný závazek? V jaké výši a po jakou dobu se bude splácet? Hradit to budete totiž Vy.
  • Kostlivci ve skříni: Není zde nějaká nevýhodná a nevypověditelná smlouva o dodávkách energií či služeb či o správě domu?
  • Zápisy ze shromáždění: Byla schválena půjčka či úvěr, jejíž splácení dosud nebylo zahájeno? Neprobíhá (soudní) řízení o náhradu škody, které nebylo dosud pravomocně ukončeno? Splácet budete Vy jako vlastník jednotky. (Je dobré vědět, že výše finanční náhrady za úraz a jeho doživotní následky může dosáhnout výše 15 milionů Kč a Nejvyšší soud nepovažoval takový nárok za nepřiměřený).
  • Vyúčtování služeb bytu za uplynulé dva roky: Zjistíte, jaké budou Vaše náklady na služby (zejména půjde o úhrady za teplo a vodu). U nezatepleného domu bez osazených indikátorů na radiátorech a bez vodoměrů je možné očekávat plýtvání a tedy i dlouhodobě zvýšenou finanční zátěž pro Vás.

ZoVB nedává zájemci o koupi jednotky právo nahlížet do dokumentů či účetnictví SVJ. Mimochodem, jiné zákonné úpravy (např. kanadský Ontario Condominium Act) toto právo přiznávají jak zájemci o koupi, tak i jeho zástupci (realitnímu makléři nebo advokátovi). Ale jsme zaprděném Česku, kde poslanci-Neználci nejsou ani schopni nechat si přeložit dobře napsané bytové zákony jiných zemí a poučit se z nich; namísto toho plodí a novelizují amatérské paskvily s názvem ZoVB …

Nahlédnutí do uvedených dokumentů Vám může umožnit jedině současný vlastník jednotky, který toto právo má. Žádost o nahlédnutí uplatní on sám (nebo Vy na základě udělené plné moci) u SVJ, tedy u předsedy výboru nebo u pověřeného vlastníka. Právo vlastníka nahlížet do veškerých dokumentů a účetnictví SVJ nenajdete v ZoVB. Dovozuje se buď přímo ze stanov SVJ, nebo nepřímo z ústavy, nebo per analogiam z ustanovení o příkazní smlouvě podle Občanského zákoníku.

  • Nesetkáte-li se u prodávajícího s ochotou zpřístupnit Vám informace o a zápisy ze shromáždění, od koupě ustupte. Zřejmě tají nějaké skryté náklady, které by dopadly na Vás.
  • Nelze-li se domoci nahlédnutí do dokumentů a účetnictví u předsedy nebo pověřeného vlastníka, od koupě ustupte. Dotyčný je buď neschopný, nebo skrývá chyby v hospodaření. Nestojí to za ty nervy: stejně by se pak choval k Vám jako vlastníkovi jednotky. Hádal byste se s výborem dlouhé roky, nebo byste se musel obracet na soud kvůli každé maličkosti.

Podíl 4% znamená, že Praha-město zřejmě v domě vlastní jednu nebo více jednotek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.