Vložil lake, 1. Září 2011 - 7:03

Paní Aneto,

nedotknutelnost obydlí je chráněným právem občana podle Listiny základních práv a svobod. Nucený vstup cizí osoby do bytu je možný pouze ze zákonných důvodů a pouze v případech nezbytně nutných. To platí i pro odečty vodoměrů.

Podle Vašeho upřesnění a podle tvrzení výboru proběhl v domě mimořádný odečet vodoměrů v průběhu zúčtovacího období. Důležitou otázkou je, zda tento odečet byl nezbytně nutný k provedení ročního rozúčtování a vyúčtování vody za rok 2011. Důvody oprávněného mimořádného odečtu mohou být:
(a) změna v osobě uživatele bytu,
(b) výměna bytového vodoměru,
(c) kontrola funkce bytového vodoměru, je-li k tomu důvod,
(d) změna ceny vody nebo tepla k jejímu ohřevu,
(e) výměna patního (hlavního) vodoměru po jeho poruše.
Víme, že případy (a) ani (b) pro Váš byt nenastaly. Výbor netvrdí, že by šlo o případ (c). Pokud nenastal ani případ (d) nebo (e), pak platí jedna ze dvou uvedených možností:

(1) Jestliže jde o vodoměr studené vody:
Platnost jeho metrologického ověření skončí dne 31. 12. 2012. Vodoměr ve Vašem bytě je platným měřidlem, takže potřeba jeho výměny a s tím spojeného mimořádného odečtu vůbec nevznikla. Za neumožnění bezdůvodného odečtu Vám nemůže být uložena "sankce". Výbor či správce bezpochyby mají právo provést v bytě řádný odečet, ovšem až na konci zúčtovacího období.

(2) Jestliže jde o vodoměr teplé vody:
Platnost metrologického ověření vodoměru skončila 31. 12. 2010. Náměr neověřeného měřidla nesmí být použit k rozúčtování nákladů. Sankce pro SVJ při překročení tohoto zákazu je pokuta do výše jednoho milionu Kč. Odečet Vašeho vodoměru v dubnu byl tedy technicky neodůvodněný, neboť jeho náměr je nepoužitelný k rozúčtování v roce 2011. Nebylo Vaší povinností umožnit bezdůvodný odečet.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.