Vložil Matějka Jaroslav, 24. Srpen 2011 - 20:43

Dobrý den pane „lolek“,

ono se nedá vše napsat a říci jednou větou. Problémem je, že se zde diskutuje někdy mimo základní otázku, a diskuse je bezpředmětná.

Odpovědnost za společné části domu a technická zařízení společných částí domu, vymezené/určené „Prohlášením vlastníka“ většinou v části „společné části domu“, je dána „SPECIELNÍM ZAKONEM“ č.72/1994 Sb., v platném znění:

  • § 9 odst.1)„Spo­lečenství vlastníků jednotek je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu, popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, …“.

Není nutné hledat „neustále“ aplikace jiných zákonů, že právní subjekt společenství nemá „legitimitu“. Proti finančním sankcím ve „správním řízení“ je možné se bránit zákonou cestou, případně i soudním řízením. Ať tak dotčené společenství učiní a poté se zde podělí s námi všemi o výsledek.

Společenství jako právní subjekt jedná a koná JMÉNEM VLASTNÍKŮ JEDNOTEK především ve věci společných částí domu v souladu s platnou legislativou a příslušnými normami.

V případě nedodržení či porušení platné legislativy a příslušných norem se tento právní subjekt (společenství vlastníků) vystavuje finančním sankcím, které jsou samozřejmě povinni uhradit všichni členové společenství vlastníků většinou dle velikosti svého spoluvlastnického podílu.

Následnou záležitostí je, zda jednotliví vlastníci budou požadovat úhradu těchto nákladů po statutárním orgánu společenství (členech výboru či pověřeném vlastníkovi). Proto neustálůe doporučuji, aby si společenství vlastníků „připojistilo“ odpovědnost za případné škody způspobené statutárním orgánem z důvodu opomenutí či zanedbání si svých povinnosti.

Druhotnou záležitostí je případná „odpovědnost“ smluvního správce na základě smluvních ujednání vyplývajících z mandátní smlouvy z důvodu jeho „prokazatelného“ pochybení.

Pozn.: Neznalost zákonů a souvisejících norem nikoho neomlouvá, přesto řada společenství i v „technicky složitějších“ domech si vše „dělá“ samo; dokud se nic nestane či nepřijde kontrola orgánů státního dozoru (např.: stavební úřad, odbor prevence HZS, SEI, hygieny, oblastní inspektorát práce) jsou všicni spokojeni. Po kontrole se většinou nestačí divit, statutární orgány okamžitě odstupují a nikdo nechce být ve výboru.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.