Vložil FrantaF, 16. Srpen 2011 - 7:52

Nevadí mi pesimistická vyjádření, ale odmítám nepodložená tvrzení. Pokusím se krátce shrnout své zkušenosti z inovací našeho domu. Do výboru jsem přišel v situaci, kdy byl dům natolik zanedbaný, že nebyla jiná možnost, než postupovat podle toho, nakolik je možno opravu části domu odložit.

V úsporách tepla jsme začínali zavedením IRTN a regulačních ventilů. Výsledky jsem porovnával proti hodnotám stejného domu (96 bytů), který za námi „zaostával“ o tři roky. Měření tepla přineslo snížení asi 27% spotřeby, proti sousedům. Dalším opatřením byla výměna oken. Nová okna sníží tepelné ztráty asi o 40%. Jsou to ovšem ztráty přes okna a ne ztráty celkové, jak to mnozí interpretují. U nás porovnání ukázalo snížení pouze asi 8% celkových ztrát. Tyto úspory nebyly rozhodující, protože hlavním důvodem výměny byla náhrada oken, které již dosloužili. Posledním krokem k úsporám bylo zateplení celé budovy v rozsahu splňujícím podmínky pro udělení dotace „Zelená úsporám“. Dotace činila 57% nákladu(5 mil. Kč).

Tepelný audit vypracovaný pro tento projekt, stanovil snížení velikosti úniků prostupem o více než 60% původní hodnoty. Nezmiňoval se o velikosti ztrát větráním. Ty činily asi 30% celkových úniků a zateplením se podstatně nezmění. Pak vyjde pesimistický odhad tepelných úspor někde v oblasti 30 až 40 procent. Účinek se zatím nedá vyjádřit spolehlivým srovnáním, protože neproběhlo celé topné období.

Naše roční náklady na vytápění se pohybují kolem 1 mil. Kč. Úspora může být asi 350 tisíc Kč a prostá návratnost v našem „dotovaném“ případě asi 15 let, bez dotace 30 let. Při rostoucí ceně tepla, se skutečná návratnost podstatně sníží. Mnoho lidí si tento fakt neuvědomuje. Vyplývá to i z otázky, zda se to vyplatí při vysokém růstu cen. Čím větší růst cen, tím více se to vyplatí, protože nešetříme absolutní částku, ale určitý díl nákladu, jehož hodnota roste úměrně s rostoucí cenou tepla.

Podobně mylné jsou výhrady proti zateplení se zdůvodněním, že pokles spotřeby tepla způsobí zvýšení jeho ceny a budeme na tom stejně. Ano budeme na tom stejně nebo lépe, pokud budeme potřebu snižovat. Domy, které budou spotřebovávat stále stejně, budou za stejné množství tepla platit stále více a více. Ve svém okolí vidím, že je většina domů již zateplena. Jejich majitelé zřejmě již svůj omyl odhalili. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.