Vložil lake, 10. Srpen 2011 - 10:29

Rozlišujte měřidla tepla (kalorimetry) a indikátory topných nákladů (IRTN). Měřič tepla (kalorimetr) se většinou instaluje jeden pro každý byt. Topný systém k tomu musí být uzpůsoben (jediné vstupní/výstupní místo pro byt). Indikátor je něco zcela jiného - funkčně, cenově, i z hlediska provozních nákladů.

1. Zajímá mě zda měřiče musí být na každém radiátoru (mám na mysli i žebříček v koupelně)
Bavíme se o indikátorech. Indikátor by měl být na každém radiátoru v bytě či nebytovém prostoru.

2. Bude v kotelně umístěn hlavní měřič?
Není to nezbytné. Rozdělujete náklady, nikoliv teplo. V každém případě musíte pro účely rozúčtování nějak rozdělit náklady na ohřev teplé vody od nákladů na vytápění. Toto rozdělení ostatně nějak provádíte už dnes. Nejpřesněji to lze podle množství tepla. Můžete tedy nechat nainstalovat dvě měřidla tepla (kalorimetry) - na výstupní trubce topení a na odbočce do výměníku TUV.

3. Jak je to s koeficienty v jednotlivých bytech?
Byty nemají žádné koeficienty. Je třeba oslovit odborníka, který se zabývá výpočty topných soustav. Ten vám podle tepelných ztrát místností vypočte koeficienty polohy a koeficienty výkonu topného tělesa pro každou přímo vytápěnou místnost v domě, kromě společných.

4. Jsou tyto měřiče povinné?
Ani indikátory, ani kalorimetry nejsou pro rozúčtování nákladů povinné.

5. Jestliže budou namontovány, tak je budeme mít navždy, nebo se to dá vrátit na původní stav?
O způsobu rozúčtování nákladů na služby rozhoduje shromáždění hlasováním podle § 11 odst. 4 ZoVB. Z toho pak případně plyne pro vlastníka jednotky povinnost strpět instalaci a odečet indikátorů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.