Vložil anon (bez ověření), 5. Srpen 2011 - 5:26

Jen upřesním mé velice časté snahy o porovnávání s ostatními SVJ. V této oblasti je přiznejme si značný (i legislativní) bordel. Proto je opravdu dobré pokud možno kopírovat již odzkoušený postup včetně všech aspektů – právní, praktické zkušenosti, na co si dát pozor atd.

Já bych například nechtěl být první SVJ, které si nějaké takové smlouvy nechá vypracovat u právníka a věří že jsou OK. Právník nejsem a chyby bych nejspíše neodhalil.

Na druhou stranu vidím úroveň SCHVÁLENÝCH stanov ve spoustě začínajících SVJ, kde stanovy tvořil/kontroloval právník a jsou plné v lepším případě praktických nesmyslů, v horším případě protizákonných ustanovení.

A ještě k druhému příkladu, stále nechápu (zjednodušuji):

  1. Společenství potřebuje 100 tisíc na byt, měsíční splátka úvěru v bance 1000 korun, měsíční příspěvek na zálohy 1500 Kč
  2. Někdo si půjčí přes SVJ, splácí měsíčně 1500
  3. Někdo donese 100 tisíc a SVJ mu na základě smlouvy vyplácí splátku 1000 korun, on naopak platí 1500 jako ostatní – prakticky platí tedy jen těch 500.
  4. Toto celé podepsáno třeba na 15 let
  5. Vlastník dle bodu 3 za rok byt prodá. Nový vlastník platí měsíčně 1500, nedostává nic. Naopak zbývajících 14 let dostává odstěhovaný vlastník od SVJ 1000 měsíčně.

Neříkám že to nemůže fungovat, ale já bych takto nějakému SVJ rozhodně nepůjčil. A samozřejmě když odhlédneme od pohledu pocitového a přejdeme k pohledu ekonomickému, tak je skoro vždy lepší peníze dlužit než když je někdo dluží mě! SVJ jako takové je velice nespolehlivý dlužník směrem k „slabé“ osobě. Přijde nový výbor, přestane peníze vyplácet a soudy se mohou táhnout roky. A díky chybě v oněch smlouvách (viz výše) to taky člověk ani nemusí vyhrát..

Předseda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.