Vložil lake, 4. Srpen 2011 - 19:08

Pane Kokr,

je třeba nazývat věci pravými jmény. U vlastníků přece nejde o "předčasné splacení podílu na revitalizaci", jak jste to nazval. Na zálohovém placení není naprosto nic "předčasného". Naopak je to postup, který je jako jediný uveden výslovně v ZoVB jako povinnost vlastníka jednotky. Platit zálohy (i jednorázové) mu ukládá zákon (§ 15 odst. 1 a 2 ZoVB).
-------------------------------------------------------------------

Postup může být následující:
Částka na rekonstrukci se vlastníkům jednotek předepíše jako jednorázová záloha. Někteří ji složí. Naopak ti, kdo z různých důvodů tuto zálohu složit nechtějí nebo nemohou, by si měli vzít půjčku ve své bance. Bývá časté, že namísto toho se obrátí na SVJ: společenství obstará a vyřídí bankovní úvěr na sebe a tito vlastníci se zaváží splatit svému SVJ jak jistinu, tak i všechny s tím související náklady (náklad na poskytnutí úvěru, úroky atd.).

Jde o nadstandardní službu poskytovanou jen některým vlastníkům jednotek. Dvoustranné smlouvy by tedy měly být uzavřeny nikoliv s těmi, kdo chtějí řádně a v souladu se zákonem splnit svou zálohovou povinnost podle § 15 odst. 2 ZoVB, nýbrž individuálně s těmi, kdo svou povinnost splnit nehodlají a žádají, aby jim SVJ dělalo banku. Proč ne - ale na jen jejich náklad!!!

Neýhodou tohoto postupu je, že platební povinnost se nepřenáší na nového vlastníka jednotky. Smlouva o půjčce může obsahovat klausuli, že celá částka je splatná do tří dnů, jestliže dlužník svou jednotku v průběhu splácení zcizí (prodá, daruje, smění, ...).
-------------------------------------------------------------------

Jiný možný postup by byl přesně opačný:
SVJ si na rekonstrukci půjčí, půjde o vícezdrojové financování. Uzavřou se smlouvy mezi SVJ a jednotlivými osobami (vlastníky jednotek), kteří SVJ půjčí částku odpovídající jejich podílu na nákladech rekonstrukce. SVJ jim bude tuto půjčku dlouhodobě splácet, včetně dohodnuté odměny. Na zbytek částky k rekonstrukci si společenství vezme úvěr od banky.

V tomto případě se uzavírají individuální smlouvy mezi SVJ (dlužník) a jednotlivými věřiteli, obdobně jako smlouva s bankou. Na splácení všech půjček a čerpaného úvěru se pak podílejí všichni podle § 15 odst. 1 a 2 ZoVB. Výhodou tohoto postupu je, že platební povinnost se automaticky přenáší na nového vlastníka jednotky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.