Vložil MartinII, 27. Září 2011 - 14:06

V příloze Blesku z května 2010 se píše toto: "Ze strany sousedů dochází k rušení vlastnického práva imisemi hluku o němž hovoří zákon, 40/1964 Sb., Obč. zák., §127 odst. 1.

1.-adresovat sousedům písemnou výzvu, stanovit lhůtu.

2.-V případě, že nebude výzvě vyhověno, poskytuje právní řád několik možností:

2.1-dle obč. zák § 5 je možnost se obrátit na obecní úřad se žádostí o obnovení pokojného stavu; v právním smyslu se jedná o ochranu prozatímní, předběžnou; o ochraně definitivní rozhoduje soud.

2.2-Pokud výzva i ochrana nevedou k nápravě, nabízí se požadovat soudní ochranu vlastnických práv a to prostřednictvím tzv. negatorní (zápůrčí) žaloby (§ 124, odst. 1 Obč. zák). Tou se žalobce domáhá autoritativního rozhodnutí soudu, že vlastníci sousedního bytu jsou povinni se zdržet neoprávněných zásahů spočívajících v rušení hlukem.

2.3-Soudní spor může probíhat delší dobu, než je pro žalobce únosné, proto je vhodné se žalobou podat návrh na předběžné opatření (§ 74 a násl. zák, 99/1963 O.S.Ř). Na základě tohoto návrhu může soud nakázat sousedům zásahy do vlastnického práva. V tomto případě je navrhovatel povinen složit u soudu vratnou jistotu 10.000 Kč.

Počítejte s rozsáhlým důkazním řízením, zejména s předložením znaleckého posudku intenzity hluku, a s výpovědmi svědků.

(autor Mgr. Baloghová, koncipient AK JUDr. Lišky)"

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.