Vložil lake, 21. Červenec 2011 - 11:52

MPG,

Vaše obavy ohledně nedostatečného oslunění by byly na místě, pokud by sklep byl zkolaudován pro bydlení (bytová jednotka). Není-li tomu tak, tuto námitku u Stavebního úřadu nelze úspěšně uplatnit.

Nepíšete to hlavní – komu patří balkony, včetně toho neexistujícího. Proto nevíme, zda o stavbě balkonu rozhoduje vlastník domu, nebo vlastník jednotky.

Z hlediska zákona o vlastnictví bytů platí, že pro popis nemovitosti (v Prohlášení vlastníka budovy a v kupních smlouvách) tyto dokumenty musí zachycovat skutečný stav. Kupní smlouva obsahující neexistující „balkon“ může být kdykoliv prohlášena za neplatnou od počátku. Totéž platí u Prohlášení vlastníka, i když nesrovnalosti se běžněji řeší dodatkem Prohlášení schváleným vlastníkem budovy.

Z hlediska stavebního zákona je tomu jinak: Pro technický stav domu a způsob užívání je směrodatné pouze kolaudační rozhodnutí. Pokud například balkon existoval, avšak byl později odstraněn, jde z hlediska SÚ o technickou závadu a dům je třeba uvést do původního zkolaudovaného stavu – tedy přistavět balkon.

Jestliže balkon byl v projektu uveden a ke kolaudaci došlo s podmínkou, že bude dodatečně vybudován, pak jeho výstavba je opět pouze naplněním kolaudačního rozhodnutí a je možná i bez součinnosti se Stavebním úřadem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.